Waarom gaan we op vakantie?

Tassen inpakken en herpakken, puffend over het vliegveld of je koffers in de auto stouwen, jetlag, stress, cultuurshock en tot slot ‘ontwenningsverschijnselen’ als je weer thuis bent. Waarom gaan we eigenlijk op vakantie? En waar worden we blij van op vakantie? Maar eerst: ga je meer op vakantie als je in een grauwe, grijze stad woont?

Ontvluchten van de ‘stenen jungle’

Steeds meer Nederlanders wonen in de stad, dat is wel zo praktisch met werken. Maar in de gemiddelde stad is maar weinig groen om te wandelen of te fietsen. Des te meer reden om te ontsnappen en de natuur in te trekken. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit, Groningen Universiteit en het Planbureau voor de Leefomgeving bogen zich over de vraag of inwoners van verstedelijkte gebieden ook daadwerkelijk vaker op vakantie gaan dan bewoners van ‘groene gebieden’. En wat blijkt? Inwoners van de Randstad lijden door het gebrek aan groen aan een ‘recreatief tekort’. Om dit te compenseren gaan ze ieder jaar zo’n twintig procent meer op vakantie dan inwoners van groene gebieden. Dat scheelt in de praktijk zo’n vier nachten, bovenop het jaarlijkse gemiddelde van twintig nachten. Of de stedelingen daadwerkelijk naar de natuur op vakantie gaan, daar kunnen de onderzoekers helaas nog geen uitsluitsel over geven.

De ‘gelukkigheid’ van toeristen

Waarom gaan we op vakantie? Omdat we er blij van worden! Niet alleen dat, we hebben na onze vakantie ook een tijdje minder last van stress en zijn gezonder. Maar wat bepaalt eigenlijk hoe gelukkig we zijn op vakantie? En voelen we ons tijdens onze vakantie ook echt beter dan tijdens ons dagelijks leven? Om daar een antwoord op te krijgen, gingen onderzoekers langs twaalf van de best bezochte toeristische attracties in Nederland. Denk aan Amsterdam, Delft, de Keukenhof… Daar ondervroegen ze maar liefst 466 toeristen.

Zoals te verwachten was bleken de toeristen gelukkig te zijn op vakantie, en zelfs gelukkiger dan tijdens hun dagelijks leven. Maar hoe gelukkig toeristen zijn, dat blijkt voornamelijk bepaald te worden door medereizigers en door hoeveel vakantiestress iemand ervaart. Sociodemografische achtergrond en hoe gelukkig iemand in het dagelijks leven is bepalen amper de ‘gelukkigheid’ op vakantie. Ook de soort activiteiten, de soort vakantie, de temperatuur, de dag, de lengte van het verblijf, de tijd van de dag en de hoeveelheid mensen waarmee gereisd wordt blijken allemaal vrij weinig uit te maken. Tip van de dag; pak je tas netjes in, kies een paar leuke reisgenoten en op naar de zon! Of de achtertuin…

Bronnen

Jeroen Nawijn (2011). Determinants of Daily Happiness on Vacation. Journal of Travel Research, 12 Jan 2011.

Frans Sijtsma, Sjep de Vries, Arjen van Hinsberg en Jos Diederiks (2012). Does ‘grey’ urban living lead to more ‘green’ holiday nights? A Netherlands Case Study. Landscape and Urban Planning, 105, p.250-257.

Advertisements