De groene vingers van Bram Mos

(column geïnspireerd op de mediahype die ontstond rond Bram Moszkowicz)

Wie koopt een onkruidwieder voor Bram Moszkowicz? Dacht hij er warmpjes bij te zitten – stapeltje geld onder zijn matras en een lekker jong ding erop – is dat in één klap verleden tijd. Dag baan, dag vriendin, dag geld… Maar niet getreurd, een nieuwe carrière lonkt voor Bram.

In zijn boek Onkruid rekent de (mogelijk binnenkort ex-)advocaat resoluut af met “heilige boontjes, bleekneuzige betweters, kwetterende papegaaien en over het paard getilde grootheden van klein formaat.” ’t Lijkt wel ‘Bram de Tuinman’. Maar nee, dit boek blijkt een anti-media manifest. Want, zo zegt Bram, “het tegengaan van leugens en halve waarheden in de media lijkt op onkruid wieden: je trekt wat uit en schraapt wat weg, een paar dagen later kun je weer opnieuw beginnen.” En dat is paradoxaal; schoppen tegen een industrie waar je zelf onderdeel van uitmaakt.

De haat–liefdeverhouding tussen Moszkowicz en de media is opmerkelijk; wie is de speelbal? Moszkowicz is niet mediaschuw, integendeel, zijn vele optredens bij RTL Boulevard wijzen eerder op mediageilheid. De eens zo geprezen mediapersoonlijkheid wordt echter net zo makkelijk verguisd door dezelfde industrie die hem glitter en glamour opleverde. En dat is niet eerlijk, vindt Bram.

Als we het toch over leugens en halve waarheden hebben, dan heeft de advotainer zelf nog wat te wieden. Contante betalingen, klanten niet serieus nemen, niet verschijnen voor de Raad van Discipline; het zijn geen lichte beschuldigingen. En hoewel Moszkowicz geen inzicht wil geven in zijn eigen praktijken, kunnen we intussen wel vermoeden dat hij goed is in ‘de was doen’.

Het gras is altijd groener bij de buren, het onkruid kruipt waar het niet gaan kan en Bram wil dingen van de media die hij niet kan krijgen. Zijn tuin van Eden krijgt Bram nooit meer netjes aangeharkt nu hij Eva de deur heeft gewezen; dat is even door de zure appel heen bijten. Nu heel Nederland de vervallen staat van zijn tuin heeft kunnen zien is het misschien tijd om eens grondig met de onkruidwieder dat mos tussen de tegels vandaan te krabben. Laat Bram eerst eens aandacht besteden aan zijn advocatuur, voor hij weer gaat zitten mokken over zijn mediapersoonlijkheid.

Advertisements