Duurzame hamburgerhemel

Als iets bewijst dat duurzaamheid niet per se gebroken lijnzaad, quinoa of tofu hoeft te zijn, dan is het Burgermeester wel. Wie zich tegoed wil doen aan een schandalige (ham)burger zonder een milieu-existentialistisch schuldgevoel, is hier aan het goede adres.

Bij Burgermeester waan je je in een Amerikaanse fastfoodzaak. De koks dragen matchende tenues, de zitjes zijn bekleed met rood leer en vanaf de wand glimlachen gelukkige koeien je toe terwijl je midden tussen de dampen van de grill zit. Burgermeester heeft stijl, en onder het gepolijste fastfoodoppervlak schuilt een stevige basis van duurzaamheid. Eten moet goed, eerlijk en betaalbaar zijn, dat was het idee van de drie Amsterdamse vrienden die Burgermeester oprichtten. Alle burgers zijn verantwoord en van lokale en eerlijke producten gemaakt. Het hamburgervlees is afkomstig van milieuvriendelijk gefokte Blonde d’Aquitaine runderen die in de Betuwe buiten mogen ronddartelen, de lamsburger komt van Texel, de broodjes uit Amsterdam en de tomatenketchup en mayonaise zijn zelfgemaakt. Ook vegetariërs hebben keuze, uit een falafel- of manchegoburger.

Het kost misschien iets meer dan bij de Burger King, maar je krijgt er een burger voor waar je u tegen zegt. Mijn falafelburger was groot en torenhoog opgestapeld, niet alleen met alle klassieke hamburgerbelegjes, maar ook met portobello en olijventapenade. Met een gepofte aardappel, dik beboterde maïskolf en een frambozen-muntmilkshake erbij, ben je in duurzame fastfoodhemel. Gegarandeerd dat je dat niet zonder te knoeien opkrijgt.

Wat: Burgermeester, Albert Cuypstraat 48, Elandsgracht 130 en Plantage Kerklaan 37
Open: dagelijks van 12.00 tot 23.00 uur
Duurzaamheidsfactor: streekproducten, milieuvriendelijk gefokte burgers, zelfgemaakte mayonaise en ketchup

Advertisements