Hooi

Hooi, een kleine lunchroom aan de Burgermeester Reigerstraat in Utrecht, wordt gerund door  de altijd vrolijke en enthousiaste Ingrid Hooijmans. Dagelijks serveert ze ontbijtjes, lunch, koffie en taart.

HooiFoto door: Hooi op Facebook

Hooi
[Foto door Hooi op Facebook]

Door het grote, hoge raam — gesierd door de vrolijk bungelende houten letters ‘HOOI’ — valt zacht licht naar binnen. Op de groene tafels staan kleine vaasjes met veldbloemen, de muren zijn beschilderd in een stoere Flow-stijl en op het plafond prijkt een oud ornament wat doet vermoeden dat hier ooit een rijke familie heeft gewoond. Een lichte jazz-plaat speelt op de achtergrond.

Om 11 uur ’s ochtends zit de zaak praktisch vol met lezende en werkende hippe twintigers, studenten en bijkletsende vriendinnen. Vaders en moeders drinken een kopje koffie terwijl hun kinderen zich met speelgoed vermaken in een hoekje van de zaak. Ondanks de vele klanten is de sfeer rustig, kabbelend en gemoedelijk. Hooi heeft de feel van een huiskamer, en dat is precies wat Ingrid voor ogen had toen ze de plannen voor de winkel aan het maken was: “Sommige mensen beginnen ‘blanco’ en laten het concept van hun winkel afhangen van het pand dat ze kunnen vinden en de wijk waar dat in ligt. Zelf vond ik het fijn om een startpunt te hebben, een idee van de sfeer die ik wilde creëren en de producten die ik wilde verkopen.”

Bij Hooi ligt de nadruk op streekproducten; de hoofdbestanddelen van alle gerechten komen uit de provincie Utrecht. ’s Ochtends begin je de dag met een vers afgebakken croissantje met roomboter, of een portie scones met echte clotted cream van Rodda’s (die, toegegeven, uit Cornwall geïmporteerd wordt, maar wel de allerbeste en ‘echte’ clotted cream is die je kan krijgen). Bij de lunch serveert Ingrid dik gesneden boterhammen van het ambachtelijk brood van Menno, belegd met bijvoorbeeld geitenkaascrème, macadamianoten en rozenbotteljam (aanrader!) of met gerookte ham en mieriksworteldressing. Veel producten zijn biologisch, maar de prioriteit ligt bij de streek. Hooi is inmiddels trotse eigenaar van een vignet van St. Lekker Utregs, waarmee de winkel ook meteen de belofte doet om zoveel mogelijk gebruik te blijven maken van Utrechtse streekproducten.

Broodje bij Hooi,Foto door: Hooi op Facebook

Broodje bij Hooi
[Foto door Hooi op Facebook]

Zo’n uniek concept is geen overbodige luxe in Utrecht, waar de concurrentie onder koffie- en lunchzaakjes groot is. “Je moet goed weten wat je uitstraalt, wat jouw concept anders maakt dan dat van anderen”, vertelt Ingrid. “De sfeer is ongedwongen, dat maakt het heel gezellig en gasten blijven lang zitten. De doorstroom is hier niet zo hoog als bij sommige andere tentjes. Toch zou ik het niet anders willen. Ik denk dat Hooi ook de zaak is geworden die het nu is door de vaste klanten, de mensen die hier vaak terugkomen hebben een vorm aan het geheel gegeven en bepalen de sfeer.”

“Juist die ongedwongen, huiselijke sfeer is waar ik naar streefde toen ik met Hooi begon. Ik werk al vanaf mijn vijftiende in de horeca en heb het altijd een prachtige vorm van eerlijke arbeid gevonden. Je doet je best, brengt wat lekkers, gunt iemand een mooi moment en maakt mensen blij. Dat doet me goed. Bij de opstart van Hooi verwachtte ik vooral bezig te zijn met strategie, en het uitbouwen van het concept van de winkel. Ik blijk het zelf in de zaak staan en het vele contact met de gasten nog veel leuker te vinden. Het is zo fijn om je gasten te mogen leren kennen, in plaats van ze enkel te bedienen.”

De kaart verandert bij Hooi eens in de vijf tot zes maanden met het seizoen mee. “Het liefst zou ik de kaart iedere maand veranderen”, zegt Ingrid enthousiast, “maar in de praktijk is dat moeilijk. Je past namelijk niet alleen de kaart aan, maar ook de producten die je koopt, de recepten en de hele uitvoering. Werken met seizoensproducten is ontzettend inspirerend, maar kan in een lunchroom soms ook een belemmering zijn. De meeste groenten zijn op hun best in de zomer, als iedereen net op vakantie is. Normaal zou ik van overgebleven groenten dan een lekker soepje maken, maar daar zitten gasten met al die hitte ook niet echt op te wachten.”

In de zomerperiode is er achter in de zaak een mini-boerderijwinkel verschenen, waar klanten mooie glazen potten walnoten, jammetjes en andere biologische producten kunnen kopen. Ook organiseert Ingrid eens in de paar maanden een speciale Hooi-avond, waar niet alleen lekkere hapjes, maar ook goede muziek of theater op het programma staan.

Picknickmand bij Hooi,Afbeelding door Hooi (hooiutrecht.nl)

Picknickmand bij Hooi
[Afbeelding op hooiutrecht.nl]

Wie binnenkort zelf een kijkje wil nemen bij Hooi kan om te beginnen eens kijken naar al het lekkers op de menukaart, die te vinden is op www.hooiutrecht.nl. Bij Hooi kan je ook terecht voor een complete high-tea, een goedgevulde picknickmand die mee het park in kan of gewoon een lekker kopje koffie van Bocca-bonen, thee of sap met een stukje huisgemaakte appeltaart of carrot cake.

Advertisements